Άρης Μαραγκόπουλος – O δυστοπικός κονστρουκτιβισμός του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Άρη Μαραγκόπουλος O δυστοπικός κονστρουκτιβισμός του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν   – Η δική μας επανάσταση ήταν η τελευταία. Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες επαναστάσεις όλοι το ξέρουν αυτό… – Εντάξει λοιπόν: Πες μου ποιος είναι ο έσχατος αριθμός; – Αφού ο αριθμός των αριθμών είναι άπειρος, πώς θες να υπάρχει έσχατος αριθμός; – Κι εσύ πώς θες να υπάρχει μια έσχατη επανάσταση; Γιεβγκένι Ζαμιάτιν, Εμείς (σ. 201).[1]     Η πλοκή Κάτι χιλιετίες μετά τον ιστορικό πολιτισμό. Μια…

Continue reading

Γιάννης Καλογερόπουλος – Πέθανε με τα μάτια ανοιχτά – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Γιάννης Καλογερόπουλος Πέθανε με τα μάτια ανοιχτά     Ένα μικρό νήμα μεταξύ αναγνώσεων. Στο Νόμο του μίσους του Αλμπέρτο Γκαρλίνι εμφανίζεται ένας ντετέκτιβ της ιταλικής αστυνομίας, ένας χαρακτήρας που, παρότι δεν καταλαμβάνει ιδιαίτερο εμβαδό στην πλοκή, μοιάζει βγαλμένος από το εγχειρίδιο της υψηλής αστυνομικής λογοτεχνίας, ένας χαρακτήρας που πάνω του θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο νουάρ μυθιστόρημα. Τελειώνοντας την πολυσέλιδη περιπέτειά μου με τις ιταλικές νεοφασιστικές ομάδες, ήθελα διακαώς να συνεχίσω αναγνωστικά σε μονοπάτια σκοτεινά…

Continue reading

Άγης Αθανασιάδης – ΕΜΕΙΣ – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Άγης Αθανασιάδης Εμείς   «Ο άνθρωπος είναι ένα μυθιστόρημα: Μέχρι και την τελευταία σελίδα δεν γνωρίζεις πώς θα τελειώσει. Αλλιώς δεν θα άξιζε να το διαβάσεις…» Η νέα έκδοση του «ΕΜΕΙΣ», του αρχετυπικού δυστοπικού μυθιστορήματος, του Ρώσου συγγραφέα και σεναριογράφου Yevgeny Zamyatin (1884, Λεμπεντιάν – 1937, Παρίσι), από τα Ρωσικά για πρώτη φορά, από τις (εξαιρετικές) εκδόσεις «Έρμα» (σελ.292), σε (έξοχη) μετάφραση της Σοφίας Αυγερινού (και επίμετρα της Ursula Le Guin και του George Orwell), είναι (χωρίς αμφιβολία), ένα από τα λογοτεχνικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Οι…

Continue reading

Συζήτηση για το «Εμείς» του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν – Posted in: Εκδηλώσεις..., Νέα

Οι εκδόσεις Έρμα σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του δυστοπικού μυθιστορήματος “Εμείς” του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν. Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 20:00 στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (Πατησίων 44)   Θα μιλήσουν: Άρης Μαραγκόπουλος (συγγραφέας) Σάββας Στρούμπος (σκηνοθέτης) Νίκος Κατσιαούνης (εκδότης)  

Continue reading

Τίνα Μανδηλαρά – «Οι Υπνοβάτες» του Χέρμαν Μπροχ: Διαβλέποντας την άβυσσο του 20ού αιώνα – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Τίνα Μανδηλαρά «Οι Υπνοβάτες» του Χέρμαν Μπροχ: Διαβλέποντας την άβυσσο του 20ού αιώνα Οι εκδόσεις Έρμα κυκλοφορούν το αριστούργημα του Χέρμαν Μπροχ σε νέα μετάφραση από τη Σοφία Αυγερινού, θυμίζοντάς μας γιατί άλλαξε την πορεία της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα προβλέποντας τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής ηπείρου.   ΟΙ ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ του Χέρμαν Μπροχ, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που υπερβαίνει τα όρια της αφήγησης και της Ιστορίας, έμεναν για χρόνια κρυμμένοι κάτω από τους ογκόλιθους του εικοστού αιώνα, όπως…

Continue reading

Κώστας Αθανασίου – Συζητώντας για το πολιτικό σε καιρούς κρίσης – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Κώστας Αθανασίου Συζητώντας για το πολιτικό σε καιρούς κρίσης     Ήταν απόλυτος ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, στην πρόσφατη συζήτησή του με την Εποχή με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Το πολιτικό στη σκιά της πανδημίας (εκδ. Καστανιώτη, 2021): «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας επανόδου του πολιτικού. Κάτι που πρέπει, άλλωστε, όλοι οι πολίτες να διεκδικήσουν: μια νέα αντιμετώπιση του γίγνεσθαι, έξω από τους αυτοματισμούς του νεοφιλελευθερισμού». Είναι γεγονός ότι η συζήτηση περί του πολιτικού έχει αναζωογονηθεί…

Continue reading

Ματθαίος Λεωνίδας – Επίκαιροι προβληματισμοί για τον Διάβολο που κρύβουμε μέσα μας – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Ματθαίος Λεωνίδας Επίκαιροι προβληματισμοί για τον Διάβολο που κρύβουμε μέσα μας     Ο Νίκος Βεργέτης δεν νομίζω πως χρειάζεται επιπλέον συστάσεις, ιδίως μετά την επιτυχία που γνώρισαν τα δύο πρώτα λογοτεχνικά του έργα. Το «χόλι μάουντεν» κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Κέλευθος και μπορεί να πει κανείς πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε κάτι σαν συγγραφικό viral, τουλάχιστον μεταξύ των Αθηναίων αναγνωστών που έβλεπαν το βιβλιαράκι του να φιγουράρει πρώτη μούρη στα προτεινόμενα της «Πολιτείας». Εκεί το…

Continue reading

Αγησίλαος Αλιγιζάκης – Ένα τανγκό για τον εμφύλιο [Γιώργος Σταματόπουλος, Ο χορός και ο εμφύλιος] – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Αγησίλαος Αλιγιζάκης Ένα τανγκό για τον εμφύλιο   Το φιλοσοφικό δοκίμιο του Γιώργου Σταματόπουλου Ο χορός και ο εμφύλιος δεν είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα πεζού λόγου, αλλά ένα ποίημα σε πεζό λόγο.  Η φύση των βουνών με τη θέα και τα αρώματά τους εμπνέουν τον συγγραφέα να πραγματοποιήσει νοερά ταξίδια στον εσωτερικό του κόσμο με επίκεντρο το χορό, ξυπνώντας αναμνήσεις, παιδικά βιώματα και θύμισες από τη ζωή των άλλων. Τον συνεπαίρνουν σε ένα ταξίδι στο…

Continue reading

Γιάννης Κτενάς – Το πολιτικό. Ανάμεσα στον πόλεμο και την αιώνια ειρήνη – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Γιάννης Κτενάς Το πολιτικό. Ανάμεσα στον πόλεμο και την αιώνια ειρήνη     Πώς μπορεί να ορίσει και να σκεφτεί κανείς το πολιτικό, ως «σφαίρα» ή πεδίο δραστηριοτήτων, σε μια εποχή στην οποία η ιδέα ότι «τα πάντα είναι πολιτικά» φαίνεται να έχει εμπεδωθεί; Και ποια σημασία μπορεί να έχει ο στοχασμός επί του πολιτικού; Αυτά τα ζητήματα επιχειρεί να προσεγγίσει ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με το νέο…

Continue reading

Δημήτρης Τσεκούρας – Θλίψη και μυστήριο στα όρια του μεταφυσικού – Posted in: Αναγνώσεις..., Νέα

Δημήτρης Τσεκούρας Θλίψη και μυστήριο στα όρια του μεταφυσικού       «Το να ρουφάς ζωή μέσα από τους νεκρούς δεν είναι ανώδυνο» Α. Η Εξομολόγηση Τελειώνοντας την ανάγνωση του «Τορκί Μπαρ» ομολογώ ότι βρέθηκα σε διανοητική σύγχυση. Κι αυτό γιατί, από τη μία πλευρά, ένιωσα την ανάγκη να γράψω για το βιβλίο όχι ως κριτικός λογοτεχνίας, εφόσον δεν είμαι κριτικός λογοτεχνίας αλλά ούτε και αντέχω να φέρω επάνω μου ένα τέτοιου είδους βάρος, αλλά…

Continue reading